Συχνές Ερωτήσεις – Απορίες

Σε ηλικιωμένους άνδρες η μεγέθυνση του Προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) προκαλεί συμπτώματα όπως συχνουρία και επιτακτικότητα. Σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες ανάλογα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές του Προστάτη (άνδρες) ή λοιμώξεις της Ουροδόχου κύστης (κυρίως γυναίκες).

Είναι χαρακτηριστικά των λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού.

Σε ηλικιωμένους άνδρες το κύριο αίτιο αιματουρίας είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ενώ σε νεότερους άνδρες και γυναίκες το κύριο αίτιο είναι οι ουρολοιμώξεις. Με αιματουρία εκδηλώνονται και οι όγκοι της Ουροδόχου κύστης και γι’ αυτό τα αίτια της θα πρέπει πάντα να διερευνώνται.

Το κύριο αίτιο της αιμοσπερμίας είναι η φλεγμονή του Προστάτη. Κάποιες φορές εκδηλώνεται έτσι και ο καρκίνος του Προστάτη.

Οι επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού εκθέτουν τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι γονοκοκκικές και μη ουρηθρίτιδες, τα κονδυλώματα, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων αλλά και σοβαρότερες νόσους όπως οι λοιμώξεις από τους ιούς HIV και B, C, D της ηπατίτιδας.

Ναι, οι εξ αίματος συγγενείς των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του Προστάτη έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος τους θα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα, στα 45 έτη και όχι στα 50 όπως ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η μη ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα είναι στις ημέρες μας πολύ συχνή. Μπορεί να έχει ψυχογενή ή οργανικά αίτια τα οποία πρέπει να διερευνώνται από ειδικό και να επιλύονται χωρίς να τους επιτρέπεται να επηρεάζουν αρνητικά την προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Η εκσπερμάτιση σε χρονικό διάστημα πιο γρήγορο από το επιθυμητό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο το οποίο προκαλεί έντονη αμηχανία και άγχος. Ονομάζεται πρόωρη εκσπερμάτιση και σήμερα υπάρχουν ικανοποιητικοί τρόποι αντιμετώπισης του.