Παθήσεις της Ουρήθρας

Τι είναι η Ουρήθρα

Η Ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από  την Ουροδόχο Κύστη στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η ανδρική ουρήθρα έχει μήκος 15-20cm και χωρίζεται σε τρία μέρη, την προστατική 3-4cm, την υμενώδη 1,5cm και τη σηραγγώδη ή πεϊκή 12-14cm.

Η γυναικεία ουρήθρα είναι 3-4cm.

Καρκίνος της ουρήθρας

Σχετικά σπάνιος (<1% όλων των κακοηθειών). Συνήθως τον συναντάμε σε ασθενείς με χρόνιο ερεθισμό  λόγω παρουσίας στενώματος της Ουρήθρας, εφαρμογής διαλειπόντων καθετηριασμών της Ουροδόχου Κύστεως, ουρηθροπλαστικής και λόγω χρόνιας φλεγμονής της Ουρήθρας ως αποτέλεσμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ειδικά HPV).

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την περιοχή της ουρήθρας που νοσεί και από το στάδιο της νόσου.

Λοιμώξεις της Ουρήθρας

(βλ. λοιμώξεις)

Στένωμα της Ουρήθρας

Όταν αφορά την πρόσθια ουρήθρα, πρόκειται για μείωση της διαμέτρου του αυλού λόγω ανάπτυξης ουλής. Η οπίσθια ουρήθρα αποφράσσεται λόγω ανάπτυξης ινώδους ιστού σαν συνέπεια ρήξης ή απόσπασης της.

Τα αίτια μπορεί να είναι τραυματικά από ατυχήματα(κυρίως ιππαστί πτώσεις που παθαίνουν οι οδηγοί δικύκλων) αλλά και ιατρογενή (ενδοσκοπικές και μη διαδικασίες). Επίσης φλεγμονώδεις διαδικασίες όπως ουρηθρίτιδες μπορεί να έχουν σαν συνέπεια τη στένωση της ουρήθρας. Εκδηλώνεται με δυσκολία στην ούρηση, μειωμένη ροή των ούρων και κάποιες φορές επώδυνη ούρηση και επίσχεση ούρων.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη θέση, τις διαστάσεις του στενώματος(μήκος, πάχος και πυκνότητα) και την ηλικία του ασθενούς. Οι εναλλακτικές είναι οι διαστολές της Ουρήθρας, η εσωτερική(ενδοσκοπική)  ουρηθροτομή και η εφαρμογή ανοιχτών επανορθωτικών τεχνικών .