Καρκίνος του Πέους

Σπάνιος στο Δυτικό κόσμο καρκίνος με λιγότερο από 1 νέο περιστατικό ανά 100000 άνδρες κάθε χρόνο. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Ουγκάντα η συχνότητα είναι πολύ υψηλότερη. Με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητα αυξάνεται, αγγίζοντας τη μέγιστη τιμή της κατά την έκτη δεκαετία της ζωής. Επίσης σε περιοχές που η λοίμωξη από HPV είναι συχνή,  ο καρκίνος του πέους είναι συχνότερος.

Προσβάλει το δέρμα και στη συνέχεια τη Βάλανο και το Σώμα του οργάνου. Συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και πτωχή υγιεινή της περιοχής. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η φίμωση, η λοίμωξη από HPV,το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, το να είναι κάποιος άγαμος, οι πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι και η πρώιμη ηλικία πρώτης σεξουαλικής επαφής. Εμφανίζεται πιο σπάνια σε λαούς που παραδοσιακά πραγματοποιούν περιτομή σε παιδική ηλικία.

Εμφανίζεται ως βλάβη με πόνο ή κνησμό και καύσος. Η βλάβη μπορεί να είναι επίπεδη, ως ερυθρότητα, μισχωτή ή σαν έλκος.  Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς καθυστερούν την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Αντιμετωπίζεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου, χειρουργικά ενώ μπορεί να χρειαστεί και συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.