Παθήσεις του Πέους

Τι είναι το Πέος

Το Πέος είναι το ανδρικό όργανο συνουσίας. Αποτελείται από τρία κυλινδρικά σώματα. Δύο στη ραχιαία επιφάνεια του οργάνου, τα οποία ονομάζονται Σηραγγώδη και το Σπογγιώδες στην κοιλιακή επιφάνεια που περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της Ουρήθρας και καταλήγει στη Βάλανο.

Τα Σηραγγώδη σώματα αποτελούν το στυτικό ιστό. Εξωτερικά το Πέος καλύπτεται από δέρμα που ονομάζεται Πόσθη και το τελικό άκρο της οποίας το οποίο καλύπτει τη Βάλανο, Ακροποσθία.

Καρκίνος του Πέους

Σπάνιος στο Δυτικό κόσμο καρκίνος που προσβάλει το δέρμα και στη συνέχεια τη Βάλανο και το Σώμα του οργάνου.

Συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και πτωχή υγιεινή της περιοχής γι’ αυτό και εμφανίζεται πιο σπάνια σε λαούς που παραδοσιακά πραγματοποιούν Περιτομή σε παιδική ηλικία. Εμφανίζεται ως βλάβη με πόνο ή κνησμό και καύσος.

Η βλάβη μπορεί να είναι επίπεδη, μισχωτή ή σαν έλκος. Αντιμετωπίζεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου, χειρουργικά ενώ μπορεί να χρειαστεί και συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Φίμωση

Όταν είναι αδύνατη η προς τα πίσω έλξη του δέρματος (Ακροποσθία) που καλύπτει τη Βάλανο με αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της τελευταίας.

Το 95% των νεογνών έχουν Φίμωση, αλλά το φαινόμενο υποχωρεί σταδιακά μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών. Στους ενήλικες οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή (Βαλανοποστίτιδα) λόγω κακής υγιεινής και παρατηρείται πολύ συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Σπάνια συνδέεται με καρκίνο του Πέους σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η θεραπεία είναι χειρουργική (Περιτομή), με την οποία επιλύεται το πρόβλημα των συνεχών φλεγμονών και βελτιώνεται η σεξουαλική ζωή του ασθενούς.

Παραφίμωση

Όταν δεν είναι δυνατή η επαναφορά της Ακροποσθίας στην φυσιολογική της θέση ώστε να καλύπτει τη Βάλανο, μετά από αρχική έλξη της προς τα πίσω.

Αποτελεί μία επείγουσα κατάσταση γιατί το οίδημα (πρήξιμο) του δέρματος της Ακροποσθίας στραγγαλίζει τη Βάλανο, της αποκόπτει τη φλεβική απορροή αυτή διογκώνεται και κινδυνεύει από νέκρωση.

Αντιμετωπίζεται με ειδικό χειρισμό ή όταν αυτός αποτυγχάνει, χειρουργικά.

Πριαπισμός

Η χωρίς σεξουαλική επιθυμία παρατεταμένη στύση για περισσότερο από 4 ώρες. Είναι αποτέλεσμα αποκλεισμού της φλεβικής απορροής του αίματος από το Πέος ή αθρόας αιματικής ροής προς αυτό.

Μπορεί να οφείλεται σε τοπικούς τραυματισμούς, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, αιματολογικά ή νεοπλασματικά και φλεγμονώδη τοπικά νοσήματα, χρήση φαρμάκων κ.λ.π.

Η αντιμετώπιση του  είναι επείγουσα προς αποφυγή βλάβης του στυτικού ιστού και στυτικής δυσλειτουργίας. Γίνεται πάντοτε από ειδικό με αναρρόφηση αίματος από το Πέος, τοπική χρήση φαρμάκων και εάν χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

Νόσος Peyronie

Ονομάζεται και Σκλήρυνση των Σηραγγωδών σωμάτων. Πρόκειται για το σχηματισμό ινώδους ιστού στην επιφάνεια του στυτικού ιστού αντιληπτό σαν μια ψηλαφητή σκληρία-πλάκα επί της επιφάνειας του Πέους.

Το συναντάμε συχνότερα σε ηλικιωμένους αλλά όχι μόνο. Τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα αλλά μάλλον οφείλεται σε εργώδεις σεξουαλικές επαφές και τραυματισμούς του Πέους. Εκτός από την ψηλάφηση της πλάκας, προκαλεί διαφόρων βαθμών κάμψη και πόνο του Πέους κατά τη στύση.

Το αποτέλεσμα είναι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η δυσκολία και συχνά η αδυναμία διείσδυσης ώστε να επιτευχθεί η σεξουαλική επαφή.

Η θεραπεία είναι φαρμακευτική στα αρχικά στάδια και επί αποτυχίας ή εκτεταμένης πλάκας που καθιστά αδύνατη τη σεξουαλική επαφή, χειρουργική.